Fostertelling 2016

Det tok jammen et år det, før det skjedde noe i bloggen her. Men nå er den børstet støv av igjen. Vi har vært i gjennom vel ett år som sauebønder. Og det er veldig kjekt å ha vært rundt. Ikke sånn å forstå at vi er utlærte (det blir man vel ikke noen gang, noe sted?), men vi har en viss følelese av hvordan ting ser ut.
IMG_4081
I kveld har vi hatt fostertelling igjen. Vi har 99 vinterfora sau i år, fordelt på påsett, gimrer og søyer. Emil og jeg hadde et veddemål om hvor mange lam vi trodde det ville bli telt til – Emil tippa 190, mens jeg tippa 200. Det ble telt til 203 lam her i kveld, så den seieren innkasserer jeg.
IMG_4082

IMG_4083
Det er samme teller som i fjor, Noel, og vi er veldig fornøyd med jobben han gjør. Vi hadde litt forbedring å gjøre fra sist – det gikk særlig på hvordan vi fikk sauen inn til scanning, med et så jevnt flyt som mulig. Tror vi hadde en bedre løsning på dette i år.

Totalt sett er det altså 203 lam i vente. Av 99 vinterfora sau er det 6 tomme, resten har fordelt seg slik:
Påsett med lammetall 1,9
Gimrer med lammetall 2,1
Søyer med lammetall 2,6
– og det betyr at det blir noen kopplam i år også. Ca 20-25 har vi kommet fram til. Så får vi se hva vi får til av feks adopsjon i år. I fjor klarte vi å adoptere bort så mye som ett lam 😀

Ellers har vi prøvd oss som inseminatører i år. Både Emil og jeg har vært på kurs, og var ille spente på hva vi skulle få til. Vi hadde 31 doser, av dem var det 8 som gikk opp igjen, så det var spennende med resten. Totalt er det 22 sau hvor inseminering har vært vellykket, og det er telt til 50 lam herfra. Av de 50 er det noe suffolk, og noe blæsa, resten NKS – blir spennende å se hva vi ender opp med til slutt 🙂
semin

Vi fikk hjelp av  Anders og Jon Olav – veldig glad for det, 4-5 stk er helt perfekt til en sånn jobb. Og så – endelig –  var tid for å fylle forhekkene med mat igjen. Her var det mange jenter som hadde planer om å si opp avtalen med Emil og meg, så vi skulle nok ikke vente særlig lenger med maten nå. Og lite er vel så trivelig som å høre og se som sau som spiser og koser seg. Roen senker seg og bare godlyder å høre <3
IMG_4084

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Fostertelling 2015

Tjoho, vi har hatt vår første fostertelling, og vi var så spente i forkant, men så veldig fornøyde med resultatet. Det føltes nesten som å gå opp til eksamen 🙂
foster3

fostert1

Vi har 81 damer, 14 søyer og 67 påsettlam, og totalt ble det telt til 146 lam, dvs et snitt på 1,8 totalt – fordelt på 2,7 på søyene og 1,6 på påsettlamma. Vi er veldig fornøyde med det. Det var bare fire som var tomme. Og mange av dem, særlig påsettlamma, har ett eller to lam, og jeg synes det er helt perfekt jeg 🙂 Fordelinga ble sånn:
0 lam: 4
1 lam: 24
2 lam: 39
3 lam: 12
4 lam: 2

Nå skal vi sette oss ned og tenke litt, og få litt råd om videre foring. Særlig viktig er det med de som har ett lam i magen, at det fores riktig, så ikke fosteret blir for stort.

Selve gjennomføringa av fostertellinga synes jeg var veldig fin. Med en flink avleser, som hadde tid og rom til å forklare, og litt planlegging fra vår side, så gikk dette veldig greit 🙂 Men selvfølgelig, med muligheter til forbedring neste år, bl.a på hvordan vi organiserer «ventesauen». Vi var fire stykk som var i jobb, i tillegg til Noel som telte foster, og her i dag var fire stk helt perfekt. To av oss leste av sau, merket og noterte, og to sørget for at det ble flyt i jobben. I tillegg til Emil og meg fikk vi hjelp av Anders svigerfar og Hanne, «svigerdatter».

Så, skryt til Knollisen vår og, han har jo virkelig levert sakene sine. Og levert dem på et vis som er en gentleman verdig. Han er trivelig, sindig, rolig og grei med alle, og har altså klart å produsere 146 avkom (tenker det blir farsbidrag jeg 😉 )

Så, jentene feirer med fulle binger med grovfor og kraftfor igjen; de skal ikke ha magen full av mat ved fostertelling, i følge dem selv har de vært sultedøden nær, vi har hørt klagene i hele dag. Men de har fått mat, vi har fått pizza og øl, og en fornøydbondeselfie, så da er vel det meste i vater her hos oss akkurat nå. Det gjelder å kose seg med det som går bra, for det blir også andre dager innimellom, men akkurat nå smiler verden 🙂
foster2

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Pizza og litt annet

Fortsetter å fylle på i min digitale dagbok. Jeg har nå lest så mye om kost og hvordan det påvirker, og er helt overbevist om at sukker og mel/stivelse ikke er bra for min kropp. Så da kutter jeg ut det.
Bakte pizza i går, med en slags eggebunn – og det var veldig godt (og mektig). Blanda egg, fiberhusk, litt revet ost og salt – stekte i stekepanne, og hadde så på pizzafyll og litt inn i ovn til ost var smelta – nom 🙂
bilde 2

Tidvis veldig fint vær her nå, gikk trugetur rundt på tomta, fint her om vinteren og 🙂
bilde 1

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Knoll Rogne

Må presentere væren vår – Knoll Rogne. Han er fra Rogne i Øystre Slidre. Vi var og hentet han 6. desember, og så fikk han noen dager på seg til å bli litt kjent i fjøset og få sniffe inn litt damelukt (og ikke minst – jentene fikk lukte litt på han). Deretter startet jobben. Han er en kjekk og stram kar, med selvtilliten i orden, og han er veldig trivelig å ha i fjøset. Jobben hans ble avslutta 9. januar, så nå gjenstår det å se resultatet av det. Vi håper og tror det er en del små lam-unger i magene rundt om i fjøset.


Og så alle de single damene som plutselig oppdager hvem som har flyttet inn til dem da…
singleladies
Knollis er glad i mamman sin og han… og ja, vi har nå hørt at det ikke anbefales å klø en vær på hodet, så vi gjør mindre av det. Men han er en kosegris, eller sau da, og sånn forblir det nok 😉

Knollis er også med og går tur, for eksempel når vi skal hente posten
knoll post

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Ostepletter

Jeg har vært hjemme og syk noen dager, og tenkt litt på både det ene og det andre. Noe av det ene er at det skal iverksettes Prosjekt «Sunn og glad Anneli». Jeg har gitt meg selv en 12-ukers utfordring, som jeg tror vil være med på å gjøre meg både gladere og sunnere. Prosjektet består av to punkt:
1. Kutte ut sukker og hvitt mel
2. En eller annen form for treningsaktivitet hver dag

En start har vært å lage ostepletter. Jeg har forsøkt litt forskjellig av «lavkarbobrødmat», og ikke alt har vært like godt nei. Men disse osteplettene var veldig gode. Lette å lage, egner seg godt til frysing. Så da er det vel bare å sette i gang da 🙂

OSTEPLETTER – ca 9 stk
ostepletter
3 hele egg
1 eggeplomme
2 ss filadelfiaost
3 dl revet ost
1,5 ts bakepulver
1 ss fiberhusk
2 ss linfrø
Litt olivenolje
Litt salt
Sesamfrø til å strø på toppen

Visp egg + eggeplommer luftig
Ha i resten av ingrediensene
Bruk bakepapir – lag pletter av ca 1,5 ss
Stekes i ca 10-12 minutter, 200 grader.

Jeg har ikke prøvd, men tipper det går an å putte litt forskjellige i disse, for eksempel oliven, soltørka tomat (da blir det jo nesten et foccahiabrød 🙂 ), skinke mm. Her er foreløpig eneste smakstilsetning svarte hundehår 😛

(orginaloppskrift: http://www.tjockkocken.se)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin